Den store brennvinsdagen i Lofoten

Denne dagen samla fiskerne seg til ein fest der det ble drukket brennevin — likevel ikke så mye at de ikke rodde fiske dagen etter. 

Det var òg andre tradisjoner knyttet til dagen, spesielt kjent er «hansinga». Den innebar at førstereisgutten, skårungen, skulle spandere brennevin på de andre i båtlaget. Første års høvedsmann skulle spandere «høvedsmanns hans», og dei som rodde fiske for siste gang skulle spandere «stavhans». Når det gjaldt stavhansen, ville det alltid være noe uklart – dei fleste meinte nok at de ville ro fiske ett år til. Gamlingane som ikke lenger dro på vinterfiske, markerte gjerne brennevinsdagen med ein dram heime.

Festen har tradisjonar langt tilbake i tid, og må ha tilknyting til gammal feiring av vårfrumesse eller marimesse, som var helgedag fram til festdagsreduksjonen i 1770. Lokalt vart mange av de gamle helgedagane holdt som halvhelgar minst halvannet hundreår etter 1770.

Festen kan òg ha hatt samanheng med at det i slutten av mars var lide så langt ut i fisket at fiskerne hadde fått noe pengar mellom hendene. Fra rundt 20. mars var skreien blitt gytemoden og «laus på rogna», slik at ho ikke lenger var brukande for salting. Fiskerne kunne da selge det de hadde lagt ned av rogn, og de fikk for første gang noen kroner for vinterstrevet.

Mot slutten av 1800-talet styrkte fråhaldsrørsla stillinga si blant folk, brennevinsforbuket gjekk ned, og markeringa av 25. mars og «Vårfru’mess» som ein brennevinsdag vart meir måtehalden.

Kilde: Wikipedia

25. mars på den brennevinsdagen er også tradisjonelt den helga VM i Skreifiske arrangeres i Svolvær. Og endelig, etter år med korona og kanselleringer grunnet dårlig vær så er er det fart i arrangementet igjen.  

Det er mye glade og feststemte folk som tar seg en formiddagstur til Skrova for å møtes, spise god mat, allsang og dans. Det går både ferge, rib og helikopterturer både fredag og lørdag for å oppleve stemninga og den fantastisk flotte, og gjestfrie øya. 

Hovedkontoret ønsker deltakerne under VM skitt fiske, og til landkrabbene som heller «jukser» i lysløpa; ta vare på kompisene dine og gå forsiktig på kaiene! Velkommen til Skrova – Lofotens Hawaii! 

Charming Bakkejord House on Skrova

Fotobrygga

Skrova Rorbuer

BOOK ET OPPHOLD

Kontorplass for en dag eller to, – eller full pakke med kontorplass, overnatting og aktiviteter.

Work&Stay - Magisk vinter i Skrova

Work&Stay - Magisk vinter i Skrova

Omringet av hav på alle kanter trenger arbeidsroen seg på, og lufta dirrer av tilfredshet. Slik skjer det at du…
Tirsdagslønsj på Hovedkontoret

Tirsdagslønsj på Hovedkontoret

Denne er til deg som er lei av brødskiva foran PCén – vi sier nei til kjedelige alenelunsjer!  Hovedkontorer inviterer…
7 kule ting å gjøre i Skrova

Seven cool things to do in Skrova

Selv om Skrova bare ser ut som en liten prikk på kartet, så har øya utrolig mye sjel og innhold,…
Den store brennvinsdagen i Lofoten

Den store brennvinsdagen i Lofoten

Denne dagen samla fiskerne seg til ein fest der det ble drukket brennevin — likevel ikke så mye at de ikke…
en_USEnglish