Øya der klokka ikke teller

Skrova hadde lenge stått på bucketlista over steder å oppdage, så når neste sesongs planer skulle legges dukket Skrova opp igjen for en kombinert timeout og inspirasjonstur.

Elisabeth “Betty” Fauske og Siv Johansen driver Galleri Uvær & Bettys Tesalong på Hadseløya, like nord for Lofoten. Hverdagen er hektisk, med et evig mylder av prosjekter, gjester, eventer, idéer og daglige gjøremål som napper dem i skjørtet.

For å planlegge neste sesong ville de ha seg en timeout uten å måtte forholde seg til… tja, noe som helst egentlig. 

– Vi har snakka om Skrova helt siden vi flytta nordover igjen. Så da vi møtte på Ritha og Hovedkontoret som snakket så varmt om øya så var det enkelt å bestemme seg for endelig å ta den arbeidsturen, som var ypperlig på alle vis!

Man kan sitte der om morgenen og se utover havna og fjorden. – Du slipper å forholde deg til klokka. Alt er i gangavstand og du trenger ikke bil. Det var så avslappende! Vi skal definitivt tilbake! 

Glade damer på tur i Skrova © Elisabeth Fauske
T.h.: Siv Johansen (t.v.) og Elisabeth Fauske – driverne av Galleri Uvær og Bettys Tesalong i Hadse

Et smørøye med sol

I ei uke innlosjerte de seg i et lite hus på kaia på Skrova. Øya som ligger som et smørøye godt uti Vestfjorden, gav dem en tjuvstart på sola. (For deg som ikke er vant med mørketid så har vi et andektig forhold til at sola kommer tilbake i starten av januar. )

– Den er tilbake lenge før vi ser snurten av den hjemme i Hadsel. Vi fikk en tjuvstart i Skrova som var helt fantastisk. 

De sto opp fra myke senger uten å se på klokka og startet dagen i hver sin dype lenestol med en kopp te og blikket festet et sted langt der ute på fjorden. Selv om alt gikk rolig for seg så var dagene effektive. Slik virker Skrova, tida teller ikke.

– Var det noe som overrasket dere?

–  Det var så utrolig mye å se og oppdage, selv på vinteren og utenfor turistsesongen. Det var spennende installasjoner overalt hvor du ikke er avhengig av at en gallerist må åpne en dør. Alle fotografiene rundt omkring var en kjempefin opplevelse. Og folkene vi møtte på var imøtekommende og hyggelige.

Fikk oppfyllt drømmen

Øya skulle vise seg å by på muligheten til å til å oppfylt en ekstra drøm. Med sitt «Te og kaker til folket» eksperimenterer Elisabeth – også kjent som Te-Betty, og er kjent for sine kunstferdige bildesessions og installasjoner. (Sjekk ut boka Kakegaffel).

– Jeg har alltid hatt en drøm om photoshoot på en sjark med masse fiskere. På Skrova fikk jeg lage et herlig teselskap på ei skute med masse fiskekæller. Etter litt hjelp fra Ritha og et par telefoner med løfter om kake dukket det opp både båt og fiskere på et blunk. Det viste seg at flere av gutta hadde erfaring foran kamera, og hadde vært med på bl.a. reklamefilmer for både sjokoladepudding, og øysyklene som en kan leie i sommersesongen. Kake og te gikk ned på høykant til gode historier, og vi hadde ei utrolig artig stund med gutta ombord Skreien. 

Mye latter og gode historier under «Te og kaker til folket». Stor takk til Skreien Havfiske for locations, og de lokale fiskerne som stilte opp i teselskap og g gjorde «Bettys» drøm til virkelighet.

Avslappende produktivt

Fikk de gjort noe? Ja. På ei både avslappende og produktiv uke fikk de lagt slagplaner for et nytt år i galleriet, med oppussing, eventer, drift av butikk, konsepter og produksjon.

– Vi utnyttet dagslyset til å se øya, og mørket til å jobbe. Januar var en helt perfekt tid å være der. Det var mer stille og rolig enn utenfor sesongen, men likevel mye å oppleve. Drar du for å sosialisere med et team, forberede deg til sesongen eller ha brainstorming – helt perfekt!

Siv og Elisabeth benyttet også turen til å dra innom Hovedkontoret.

– Det er unikt å kunne dra dit og jobbe. Høyhastighetsnett, kontorplass og alt du trenger er på plass. Etter arbeidsdagen blir du inspirert bare du går ut av døra.

T.v.: Lunsj og badetur på en av strendene i Skrova. © Hilde Linchausen Blom
T.h.: 
Heidi Wexelsen Goksøyr står bak kunstverkene i de gamle reklametårnene som er en av utstillingene i Skrova Outdoor Photo Spot. Utstillingene er plassert rundt på øya og gir spaserturen noe ekstra til naturopplevelsen. © SOPS

– Det er utrolig autentisk, og samtidig hipt. - To verdener i én!

Autentisk

Til tross for at Siv er øyboer som er oppvokst i samme region, ble det en opplevelse å komme til Skrova. Selv hardbarka nordlendinger, født langs kysten, synes det er stas å oppleve den autentiske kai-kulturen.

– Jeg hadde ikke tenkt over det, men de fleste steder er det blitt så industrialisert og upersonlig i havnemiljøet. På Skrova har du fremdeles den kulturen med sosialisering på kaia, små fiskebåter. Jeg var ikke klar over at jeg hadde savna det før jeg oppdaget det her.

– Det er utrolig autentisk, og samtidig er det hipt. To verdener i én, sier Elisabeth.

Siv er også en sucker for skjulte strandperler:

– Vi skal garantert komme tilbake på sommerhalvåret og ta med håndduk og badedrakt, for de strendene var helt utrolige.

 

Blåtimen over «været» (sentrum) i Skrova. Lillemolla i bakgrunnen. © Hilde Linchausen Blom

BOOK ET OPPHOLD

Kontorplass for en dag eller full pakke med overnatting og aktiviteter?

nb_NONorsk bokmål